top of page

Entä jos sä oletkin jo aika iso?


Tässä pohdinnassa ei oteta nyt kantaa joulun pyhien aikana, ennen tai jälkeen kertyneisiin elintasokiloihin, vaan toiminimiyrittäjien kasvun paikkaan. Onko liiketoimintasi sen verran vakiintunut ja kasvanut, että pohdit jo ankarasti, kannattaisiko siirtyä toiminimestä osakeyhtiöksi?

Noh, näitä mietitään asiakkaiden kanssa aika ajoin - eikä tähän ole yhtä ainoaa ja oikeaa vastausta. Kun tämä ajatus ponnahtaa ilmoille, niin mieti omalla kohdallasi esimerkiksi näitä asioita:

1. Puuhasteletko vai teetkö oikeitakin hommia? Onko asiakaskunnassasi sellaisia, joille imagosyistä olisi ehdottoman olennaista että olet "oikea yritys"? Osakeyhtiö on uskottavampi ja näyttää toiminimeen verrattuna isommalta yritykseltä.

(Tässä kohdin avataan blogin kuvitusta - se halpaan kahvipaperikääreeseen näppärästi kietaistu meksikolainen lettu ei vaan ole niin professionelli sitten kuitenkaan, eihän....)

2. Jos lainaiskin pankista rahaa eikä isoäidiltä? Onko sinulla suunnitelmissa hankkia business-kumppani tai ulkopuolista rahoitusta? Mikäli yritystä halutaan kasvattaa, niin esimerkiksi uusien osakkaiden tai rahoittajien mukaantulo on helpompaa osakeyhtiössä. Tai jos tarkoituksesi on kasvattaa yhtiötä voitoilla ja jossain vaiheessa myydä pois. Mikäli liiketoimintasi on vain pienimuotoista ja/tai yrittäminen perustuu pitkälti omaan työpanokseesi, eikä̈ laajentaminen tulevaisuudessa ole ajankohtaista, on toiminimi silloin vaihtoehtona ihan ookoo.

3. Säästä neutraloimalla. Osakeyhtiöllä on toiminimeä laajemmat mahdollisuudet esimerkiksi työntekijälle (a.k.a. sinä - yrittäjä!) muuna kuin rahana maksettaviin palkan kaltaisiin etuihin. Osakeyhtiön tuloksen verotus on tasan 20% eikä progressiivinen kuten henkilöyhtiön kohdalla.

4. Aina ei vaan pysty kykenemään. Jos niitä maksavia asiakkaita ei sitten olekaan riittävästi ja yritystoimintasi karahtaa kiville, niin konkurssissa vastuu jää yritykselle. Vain sellaiset velat, joita yrittäjä (ja usein myös se yrittäjän puoliso) on ollut takaamassa henkilökohtaisesti, valuvat niin sanotusti syliin. Tähän ei kannata tuudittautua 100% koska ulkopuoliset rahoittajat vaativat yrittäjävetoisten osakeyhtiöiden lainojen vakuudeksi usein henkilötakauksia.

5. Kukahan nämäkin hommat taas teki, kysyn vaan! Jos bisneksessäsi on mukana perheenjäseniä, osakeyhtiö on varma valinta. Osakkaiden työpanos saattaa erinäisistä syistä vaihdella. Tätä voidaan tasapainottaa esimerkiksi maksamalla (enemmän) palkkaa sille, joka tekee suurimman osan töistä. Osakakassopimus on syytä laatia tästäkin syystä, vaikka se yhtiökumppani olisi oma puoliso tai paras ystävä. Sillä oikeassa elämässä se rakkaus voi hiipua ja ystävyys jäähtyä, valitettavasti.

6. Heikoin lenkki - eli mitä miinuspuolella on? Osakeyhtiö on toiminimeä kalliimpi perustaa. Jostain on kaavittava pääomaa vähintään 2500,00 euron edestä. PRH ilmoitusmaksu maksaa reilut 300,00 euroa ja hallinnollisesti osakeyhtiössä on vähän enemmän kirjallisia töitä (esim. hallitus- ja yhtiökokouspöytäkirjat). Osakeyhtiön tilinpäätös on usein toiminimeä kalliimpi ja joissakin tapauksissa täytyy tilintarkastajakin olla (ja tälle maksaa tilintarkastuksesta jotakin).

Tämän luettuasi ehkäpä päädyt äänin 6-0 perustamaan osakeyhtiön, niin huomaat ettet ehdi/jaksa/osaa tehdä sitä itse. Ja siihenhän ei voi todeta muuta kuin että wuhuu - sinun ei tarvitse tehdä sitä itse! Sillä me painiskelemme lomakeviidakossa puolestasi ja teemme osakeyhtiön perustamisen sinulle mahdollisimman vaivattomasti. Homma alkaa soittamalla Outille 050 553 3555 tai Viivulle 050 400 4007. Sovimme samantien aloituspalaverin ja siitä se sitten lähtee.

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page